DHCP چیست و چگونه کار می کند؟

دنیای طراحی شبکه مملو از اصطلاحات و واژه هاییست که ممکن است برای کاربران ناشناس باشد. اطلاع از نحوه ی فعالیت و کاربرد پروتکل های مختلف راهکار مفیدی برای اجرای صحیح و ایمن یک شبکه است. در ادامه قصد داریم به شما بگوییم پروتکل DHCP چیست و چگونه کار می کند؟ جهت آشنایی با پروتکل پیکربندی DHCP مقاله ی پیش رو را از دست ندهید.

پروتکل DHCP چیست؟

پروتکل DHCP یکی از پروتکل های معروف و کاربردی در شبکه است. DHCP مخفف Dynamic Host Configuration Protocol می باشد. این پروتکل وظیفه ی اختصاص آدرس های منحصر به فرد IP را برعهده دارد. در واقع DHCP آدرس های IP را به صورت پویا به دستگاه های موجود در شبکه ارسال می کند. همان طور که می دانید هر دستگاه با اتصال به اینترنت نیازمند آدرس IP است.

این آدرس از طریق یک روتر دارای سرویس DHCP اختصاص داده می‌شود. در شبکه‌های خیلی بزرگ یک روتر به ‌تنهایی قدرتی در مدیریت تک تک دستگاه های متصل شده در شبکه ندارد. در این حالت DHCP به جای روتر، روی سرور اجرا می‌شود. البته DHCP به جز اختصاص دهنده ی آی پی می تواند وظیفه ی مدیریت پیکربندی شبکه برای subnet mask ،default Gateway و سرویس DNS را نیز برعهده‌ بگیرد.

اجزای تشکیل دهنده ی پروتکل پیکربندی DHCP

معماری پروتکل DHCP از سه بخش حائز اهمیت تشکیل می شود: مشتری DHCP، یک سرور DHCP و عامل رله DHCP.

مشتری یا کلاینت در پروتکل پیکربندی DHCP، هر دستگاهی است که می‌تواند به اینترنت وصل شود و با سرور ارتباط برقرار کند. تلفن ها، لپ تاپ ها و کامپیوترهای مختلف در کنار پرینترها و سرورهای داخلی شبکه می توانند به عنوان کلاینت شناخته شوند. سرور DHCP هم یک کامپیوتر است که کار اختصاص IP را انجام می‌دهد. در این بین DHCP relay agents یا عوامل رله فرآیند ارسال سیگنال تقاضا بین کلاینت و سرور را انجام می‌دهند. وجود این سه بخش در شبکه های عظیم ضروری است.

اهمیت حضور DHCP در شبکه

وجود پروتکل DHCP در شبکه برای تشخیص تعداد سیستم هایی که می توانند به شبکه اتصال بیابند، ضرورت دارد. DHCP به شما کمک می کند که پس از حضور یک دستگاه در شبکه فورا به آن یک IP اختصاصی ارسال گردد.

در چنین شرایطی DHCP مطمئن می شود که IP اختصاصی هیچ تداخلی با سایر آی پی های موجود در شبکه نداشته باشد. عدم حضور DHCP منجر به تداخل IP و در نتیجه عدم اتصال دستگاه به شبکه خواهد شد. فراموش نکنید که اختصاص آی پی به صورت دستی و رفع مشکل تداخل میان شبکه ای حتی در طراحی شبکه های بسیار کوچک نیز دردسرساز است.

اختلالات پروتکل پیکربندی DHCP

پروتکل DHCP مانند سایر اجزای رایانه ای گاهی با اختلالات ساختاری رو به رو می شود. این پروتکل در برخی مواقع باعث تداخلات آی پی خواهد شد. اما خوشبختانه معمولا خطای تداخل IP با اندکی صبوری برطرف می شود. کافیست خطای مربوطه را نادیده بگیرید و اجازه دهید DHCP به وضعیت نرمال خود بازگردد. اگر مشکل باقی ماند، روتر شبکه را ریستارت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر از خصوصیات فنی DHCP همواره می توانید با کارشناسان مرکز طراحی شبکه مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *